About

Rick is a passionate innovation consultant & trend watcher who helps clients discover new technologies and innovate to create impact which helps them on their Digital Transformation journey. Rick is interested in emerging technology and its impact on business, strategy, culture & society.

“How to create competitive advantage through the use of new technology & innovation?

 • Artificial Intelligence (AI)
 • Blockchain & Distributed Ledger Technology (DLT)
 • (Business Model) Innovation
 • Digital Transformation
 • Internet of Things IoT (Industrial Internet IIoT/ Industry 4.0)
 • Robotic (Proces Automation)
 • Technology & Innovation Ethics

When you want to contact Rick, you can allways contact him at his LinkedIn or Twitter 

 

From my pen

Rick writes about emerging technologies & innovations and its impact on business, culture & society.

 • Innovation/Digital Transformation
 • Internet of Things IoT/ IIoT/Industry 4.0/ Industry X.O
 • Blockchain/DLT
 • Artificial Intelligence (AI)
 • Robotics/RPA
 • Tech/innovation Ethics

De ethische impact van nieuwe (blockchain) technologie

By Rick Bouter, 2018 – Dutch

Dit artikel verscheen origineel  in de september editie van het blad van de RMU evenals op de weblog van de RMU

Om relevant te blijven in een versnelde veranderende wereld, is er volgens Rick Bouter maar een antwoord mogelijk: Innovatie. En dat betekent dus ook kijken naar nieuwe technologieën. In deze blog legt hij uit wat Blockchain is en wat de potentie is van deze technologie.

Blockchain: In consortia & corporates we trust?

By Rick Bouter, 2018 – Dutch

Is Blockchain a hype or a (the next) big thing? Many discussions, meet-ups and events are filled with speakers and worksession on solving this question. Let me help you on this item and introduce a bigger question related to Distributed Ledger Technology (DLT).If you ask me Blockchain is both, hype and a technology that we can use to gain many benefits from it. That is what we have seen with previous technology developments and that is what we will see in the (near) future as well.

Wat is de ethische, moralistische, christelijke impact van nieuwe technologie?

By Rick Bouter, 2018 – Dutch

Het artikel: “Wat is de ethische, moralistische, christelijke impact van nieuwe technologie?”  is verschenen is de juni uitgave van: “De Banier” het ledenmagazine van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en is gepubliceerd onder de rubriek: “Politiek dichtbij” (pagina 24)

De impact van nieuwe (Blockchain) technologie

By Rick Bouter, 2018 – Dutch

Dit artikel is 15/06/2018 verschenen op de website van de RMU

Om relevant te blijven in een versnelde veranderende wereld, is er volgens Rick Bouter maar een antwoord mogelijk: Innovatie. En dat betekent dus ook kijken naar nieuwe technologieën. In deze blog legt hij uit wat Blockchain is en wat de potentie is van deze technologie.

Versnelde verandering lijkt in de wereld van vandaag één van de weinige constante elementen. Internetbedrijven schieten de grond uit als paddenstoelen en veroveren in elke maand of elk jaar complete markten die (soms sinds mensenheugenis) als gevestigde orde gezien werden. Hier kun je denken aan de bekende voorbeelden als Uber, die de taxi- en vervoersmarkt op zijn kop zet, Airbnb die dit met de verhuur van appartementen, huizen en kamers doet, maar ook aan Spotify en Deezer die de muziekindustrie in een compleet nieuw jasje steken. Verandering gaat dus snel, heel snel. Stilstand is vandaag de dag niet alleen achtergang, maar lijkt eerder op achteruitrennen. Een van de weinige vragen die overblijven voor bedrijven, organisaties en instellingen is: “Hoe blijf ik relevant in de snel veranderende wereld van morgen?”.

Innovatie is de enige manier om te winnen

“Blockchain, de hype voorbij” whitepaper – By Rick Bouter, 2017 – Dutch

In dit whitepaper hopen de schrijvers drie vragen te beantwoorden:

1. Wat is Blockchain?

Hier gaan we in op de technologie Blockchain, wat Digital Ledger Technology is en wat bijvoorbeeld digitaal vertrouwen is. Ook gaan we in op de werking van Blockchain en open en closed Blockchains.

2. Wat gebeurt er binnen de (overheids)markt?

In dit gedeelte geven we een overzicht van pilots welke plaatsvinden binnen de overheid. Hier kijken we naar de huidige situatie van een scenario, de impact en het concept van Blockchain en de waarde ervan.

3. Hoe moeten wij als organisatie nu concreet beginnen?

Hier geven we een aantal concrete tips om aan de slag te gaan met Distributed Ledger Technology (DLT).

Caesar organiseert tweedaagse masterclass Blockchain lead By Rick Bouter, 2017 – Dutch

Het doel van deze Masterclass is niet alleen kennis opdoen over Blockchain Organiseren of welke toepassingen zinvol zijn, maar ook in contact komen met andere geïnteresseerde en een eigen usecase bespreken en leren hoe je een blockchainproject kunt opzetten. De Masterclass kent een hoog praktijk gehalte met bijvoorbeeld de Harvard Case Methode.

Wat kan ik na deze tweedaagse masterclass

Na deze tweedaagse masterclass kun jij fungeren als Blockchain lead binnen je eigen organisatie en vooral vanuit je eigen organisatie, blockchain projecten (gaan) opzetten. Deelnemers aan de Masterclass krijgen de gelegenheid de samenwerking met Caesar, Weconomics en andere deelnemers voort te zetten door bijvoorbeeld partner te worden van Caesar en member van de Weconomics Foundation.

Welke kansen biedt Blockchain voor de overheid? By Rick Bouter, 2017 – Dutch

Vorige week donderdag 5 oktober organiseerde Caesar Overheid een evenement over Blockchain. Het event met als thema:

“Welke concrete kansen biedt Blockchain voor de overheid?”

Voor ruim 90 deelnemers opende dagvoorzitter Eddie Altenburg het event waarna Theo de Wolf met de deelnemers deelde waarom Blockchain een belangrijke ontwikkeling voor Caesar is. Hierna kwamen de twee keynote sprekers Paul Bessems en Marloes Pomp aan het woord.

Caesar Experts & a.s.r. van Internet of Things (IoT) concept naar prototype in no-time By Rick Bouter, 2017 – Dutch

“Help ons de business potentie van nieuwe technologie te ontdekken”

Deze geweldige vraag kregen we begin dit jaar vanuit a.s.r. Het was de start van een traject waarin een a.s.r./Caesar Experts team met elkaar aan de slag is gegaan om samen een toepassing te maken op het gebied van Internet of Things voor het schadebedrijf van a.s.r. In deze blog zal ik uiteenzetten hoe we van concept naar prototype zijn gekomen in slechts een paar weken.

Inspire & experiment

Met ons gezamenlijke team van a.s.r. en Caesar Experts zijn we begonnen met een inspiratie sessie over Internet of Things, gevolgd door een hands-on sessie waarbij alle teamleden heel praktisch aan de slag zijn gegaan met Internet of Things. Op deze manier zag het team zelf al snel diverse toepassingen en kansen van de technologische ontwikkeling IoT.

De kansen van Internet of Things (IoT) & Machine Learning (ML) in de offshore branche By Rick Bouter, 2017 – Dutch

Afgelopen maand zijn Garansys en Caesar op bezoek geweest bij Van Oord. Van Oord is een jarenlange relatie van Garansys en wellicht bij je bekend als een van s’werelds grootste baggermaatschappijen van de wereld. Net als ieder bedrijf is Van Oord continu opzoek naar vernieuwing en innovatie om hun producten en diensten naar een hoger niveau te tillen.

Tijdens een inspiratie avond zijn Garansys en Caesar Experts, twee labels van de Caesar groep gevraagd om de deelnemers mee te nemen in de wereld van het Internet of Things & Machine Learning. Garansys collega Hugo Menning opende de avond na een korte introductie van Van Oord.

Internet of Things

Na zijn opening trapte Rick Bouter af met een inspiratie sessie over het Internet of Things. Rick nam de deelnemers mee in de snel veranderende wereld en hoe we tot dit moment gekomen zijn. Hierna vertelde hij wat het Internet of Things precies is en hoe je Internet of Things kunt onderverdelen in diverse elementen. Verder sprak Rick over concrete toepassingen in diverse industrieen vandaag de dag zijn waar Caesar aan bijdraagt en hoe je nu van concept naar prototype kunt komen als bedrijf.

Internet of Things: Van buzzword naar differentiator 1/3 By Rick Bouter, 2017 – Dutch

Internet of Things (IoT) is een buzzword welke de laatste tijd niet meer weg te denken is uit ons trend landschap. Iedereen heeft het over Internet of Things of een van de vele synoniemen hiervan, maar wat is IoT nu precies? In aankomende blogserie van drie artikelen ga ik in op IoT als trend, passeren enkele concrete voorbeelden de revu en kijken we hoe jouw organisatie concreet aan de slag kan gaan. In dit artikel, “Internet of Things 1/3 – van buzzwoord naar differentiator” ga ik in op wat deze technologische ontwikkeling is en duiden we de IoT als trend.

Wat is Internet of Things?

Internet of Things is een technologische ontwikkeling waarbij machines, gebouwen, mensen & andere objecten aan het internet, of andere netwerk verbonden worden. Door bovenstaande objecten te voorzien van onder andere sensoren en actuatoren kun je gemakkelijk data genereren via deze objecten. Via het internet, of een ander netwerk, komt de data naar je toe en heb je dus ineens veel meer data over het interne van een object, het externe, of de omgeving hiervan. Deze data kan van ongelofelijk groot belang zijn bij het maken van een strategie. Of het nu voor het realiseren van nieuwe verdienmodellen, het reduceren van kosten of optimaliseren van bedrijfsprocessen is.

Data driven decisions & actions: “Descriptive, predictive & prescriptive analytics” By Gertjan Hendrik & Rick Bouter, 2017 – Dutch

What to do?

Wat kan mijn organisatie allemaal met haar data? Een vraag die wellicht menigmaal door uw hoofd gespeeld heeft als manager of beslisser. Omdat veel bedrijven deze vraag hebben, wordt de markt op het moment dan ook overspoeld met toepassingen, technologieën en methoden. Logisch ook, want het antwoord op de vraag “Wat kan ik allemaal met mijn data?” is alomvattend voor het bestaansrecht van uw organisatie. Voor veel organisaties zal deze wedstrijd de laatste in hun bestaan zijn.

So much data, so little time

Er is een variëteit aan data beschikbaar in en om uw bedrijf: financiële data, klantdata, transactiedata, procesdata, etc. En dan is er nog het verschil tussen gestructureerde data en ongestructureerde data en ga zo maar door. Wat niet helpt is de onwetendheid en vragen rondom dit thema.

Hoe start ik concreet met Internet of Things – (IOT)? By Rick Bouter, 2017 – Dutch

De mogelijkheden zijn ongekend en eindeloos. Maar hoe start ik nu concreet met Internet of Things? Een veel gestelde vraag, welke wij vaak terug horen bij onze klanten. Met een overhypte trend als Internet of Things is dit ook niet vreemd. Zoveel opgeblazen vergezichten maar:

Het antwoord ligt voor de hand. Blijf vooral groot denken maar start klein. Internet of Things is zo ongelofelijk boeiend omdat de mogelijkheden onbegrensd zijn. Al spreken wij met klanten zien ze toepassingen voor ogen, maar het concretiseren blijft uit. Termen als toegevoegde waarde, proces optimalisatie, keten integratie, concurrentie voordeel en dichter op de huid van de klant zitten, klinkt hen als muziek in de oren. Maar dan wordt het lastig. Leuk dat scenario denken, maar nu concreet.

“Information driven added value” Internet of Things by Caesar Experts – (Dutch)

How are FinTechs Planning to Takeover the Financial Services Sector? By Rick Bouter, 2016

Where a few years ago the banking and financial industry was steady as a rock, things can change rapidly. FinTechs are entering the market and let the traditional finance and banking industry shake on their grounds.

FinTech, referring to the overall definition of Financial Technology is used for start-ups, scale-ups and other companies who are using disruptive technology to change the way money is managed. Where the traditional finance industry is managed in traditional companies with a very unwieldy, inert and cumbrous IT infrastructure FinTechs will rule by flexibility, agility and disruption.

Industry 4.0: “From Factory to Smactory, where disruption meets the manufacturing industry”  By Rick Bouter, 2015

1

It is August the 18th of 2014 when a German government official press ‘post’ on an update called: “Zukunftsprojekt Industrie 4.0”, not knowing that this Industry number will complete transform the way we traditionally did business.[1] Where business transformation in prior times mostly affected individual entities of businesses, this transformation affects the whole business eco-system. The announcement, posted on the “Bundesministerium fur Bildung und Forschung[2]” or, in English, the:”Federal ministry of education and Research” quoted the following key message:

“The future project Industry 4.0 aims to enable the German industry in a position to be ready for the future of production. Industrial production will be characterized by strong personalization of products under the conditions of high flexibilised (high-volume) production, the extensive integration of customers and business partners in business and value creation processes and the coupling of production and quality services.”

“How CXOs are underhyping the Internet of Things”

This article originally appeared in the Capgemini’s ‘Beyond the Buzz – The new face of integration’ edition.

Every second there are 127 new items connected to the internet. The items can be as diverse as ‘connected’ cars to thermostats to nuclear plants. This comes down to roughly 11.7 million items a day, 82 million items per week, and 328 million per month.

328.000.000…

From start-ups to industry leaders, most companies are still clueless with what to do with this connection explosion. It’s no surprise that a lot of companies reverse engineer from technology to company rather than the other way around.

First decide what your company’s value strategy is and identify how connected items fit that strategy. Whether your strategy is around product leadership, customer intimacy, or operational excellence, the Internet of Things can provide the insights you need, according to Treacy and Wiersema

The value of a PMO – Project Management World Journal (PMWJ) – September 2015, with Marisa Silva, PMO Analyst at Oxford University Press

Where lies the Value of a PMO?

The challenges of our times point to a unanimous direction: in a highly unpredictable and complex environment, organizations cry more and more for predictability, setting the scene for the discipline of Project Management to flourish. Coincident with the growing awareness to the importance of Project Management worldwide, the implementation of Project Management Offices, aka PMOs, has faced an exponential growth in the last decade, and a large number of organizations now have or are planning to have a PMO in place. While the implementation of PMOs was a sort of a fad, the focus is now on measuring the actual value added by these structures in organizations, as a considerable number of PMOs still keep failing.

The value of a PMO – (Part 2/2) – July 2015, with Marisa Silva, PMO Analyst at Oxford University Press

In our previous article, The Value of a PMO – (Part 1/2), we discussed the definition of value and ways to capture / deliver the values from a PMO. Today, we will discuss ways you can measure the value of a PMO and how to communicate this.

Measuring Value

You can say that you are adding value through improved performance in project delivery, but unless you really have a way to demonstrate it in practice, it becomes nothing more than mere words. So, how can you show it? Quick answer: By measuring it. Defining, selecting, tracking and controlling a set of key metrics, showing the variance across your – original state, baseline, current state, your progress, aspirational state, and target – is surely a way to do it. These key metrics are commonly referred to as key performance indicators (KPIs) and, as the name suggests, provide an indication of how successfully an individual / team / department / organization is operating. There are a number of KPIs that the PMO may want to measure, but the crucial message when selecting those is that it is better to have a few couple of meaningful ones than a lot of KPIs that are simply irrelevant. Again, just like with the perception of value, the definition and selection of the KPIs to be measured should not be an isolated decision of the PMO, but should be discussed and selected in partnership with their customer, the PMO’s sponsor. Most of the time, gathering of data for KPI-tracking can be time-consuming for PMO staff, so you should at least ensure that they are significant to your sponsor and aligned to your services, functions and PMO type.

The value of a PMO – (Part 1/2) – July 2015, with Marisa Silva, PMO Analyst at Oxford University Press

In this article, we will discuss the definition of value, the value creation process and ways to deliver these values as a PMO.

From buzzword to valuable word: What is value after all?

Value,’ add ‘value,’ added ‘value‘ solution – You have certainly heard this word in different contexts, read in various articles and presentations and also discussed about it. It’s everywhere and in the project management world the situation is no different. Everything is about value nowadays, but what does this mean to your organization and to your PMO?

Is it value for money? Is it achieving your strategic objectives? Is it the benefits delivered? Is it about better performance and happy stakeholders? Or, is it all of these combined?

It may seem like a trivial matter of semantics, but semantics do matter if you want to have a common shared understanding of the world you live in. Then, let’s start there. What is value after all?

Digital Transformation: Making sense of the mess we made with it – July 2015

It does not matter how big or small you are. Concepts of innovation are overwhelming your feeds on different social platforms. Over-hyped technology buzz-words and start-up (or whatever) approaches are knocking on our doors… but do they make sense?

An important thing to remember is to start with your company goals and apply technology to achieve these goals. Not the other way around. A lot of companies are adopting different types of technologies, but have no clue about what they should do with it.

Let us start from the beginning. We are living in a Digital world. Technology is everywhere around us. With Digital going mainstream, we will talk about Digital Transformation.

In a nutshell: 

“Digital Transformation is the collective noun of the movement, which intertwine the physical and digital world to better determine client, customer and target audience needs to deliver excellent products & services with an excellent digital experience by the use of new technology.”

Five design principles for the Internet of Relevant Things – February 2015

The possibility of generating data out of external or internal environments to create actionable insights, which we can steer on – is a promise that the Internet of Things brings to us. Nowadays, large industries and small start-ups are driving their businesses toward IoT-related segments to get a piece from the ‘connectivity’ pie.

 SMAC Your Customer with Things & Services – A historic necessity unfolds – January 2015, with Jaap Bloem

This article originally appeared on Capgemini ‘s Expert Connect “Capping IT off” blog in the category: Digital Strategies.

This blog post is a joint effort of SogetiLabs members Jaap Bloem & Rick Bouter.

Services companies nowadays extend the customer journey with products while product brands add services to optimize customer intimacy. Either way, digital does the trick and often sensors and smartphone apps are involved to gather and deliver information and functionality. Nissan has a special smartwatch for car functions, Philips now sells the Hue personal wireless lighting system, insurers offer personalized pricing based on driving behaviour and energy companies let customers profit from smart metering. Microsoft and Nokia specialize in devices and services, from Lumia Windows phones and navigation to XBOX Music and SmartGlass. ParkMe is the largest real-time car parker in the United States delivering physical space though digital information. One of the nicest examples of how a cross-industry ecosystem of digital things and services could function is the Microsoft HealthVault vision. And Motorola makes the case for password pills, adding swallowables to wearables like Google Glass.

SMACT by Jaap Bloem Vint Sogeti

Digital Transformation: The paradigm shift towards business as usual – December 2014

This article originally appeared on this website

Where back in the days technology, techies, related people where seen as the weird people which every office needed for I(C)T development and maintenance, are we now looking with respect to all kinds of self-made billionaires of Silicon Valley. Compared to the pre 2000’s, technology is a hot topic. A lot of noise around different elements and types of new technology. Whether we talk about 3D-printing, Augmented Reality, Big Data, Social, Mobile, Analytics, Cloud, (SMAC) + Internet of Things (SMACT), Wireless Power, Robotics, Computer brain interfaces, Human Augmentation, Artificial Intelligence (AI), Digital Customer Experience (DCX), all these topics are in the marketing buzz machines of big industrial leaders or even made on kitchen tables by (as Chris Anderson called them) the makers of these days.

Internet of Things: Revealing the secrets of your customer needs – December 2014

This article originally appeared on Capgemini ‘s: “Capping IT off” blog

A future where we have more interaction with our devices then with our beloved ones? Not that I am looking forward to a future where we are more in contact with our devices then the people we love but… Imagine what insights we will have about human life, the city around us and the world we live upon. We are trying to track these summed up items already. Just think about movements such as the quantified self, smart cities and so on. Wearable technology around, upon and in us are measuring all kinds of things we do. Cities full of sensors sensing the way people live and how to build a smart system around our lives. The reason why I ask you the question is because devices tell us more than you might think. When we translate these devices into business perspective we are going to see whole other of the customer- and client we ones knew.

PMO: Facilitating in achieving your business strategy – December 2014

PMO is often a misunderstood expertise. PMO is a business expertise which can create high value in every organization, company or institution, whether we are talking about Portfolio, Program and Project Management, or even Operations. In this article, the writers want to share their belief in PMO and their vision  in this field of expertise, a vision which we can translate into concrete and direct business value for your organization to realize your business goals.

If you are searching for an article which sums up all kinds of PMO advantages, search again. What we are sharing in this article is the reason why we think PMO is an indispensable role, an indispensable expertise in every change and run organization. The bottom line we believe in when talking about PMO is that: “PMO facilitates in achieving your business strategy”.

Internet of Things: Delivering the reason of your existence – November 2014

Internet of Things, one of the biggest technology promises is on the other end a big pain. A pain for business leaders. How do CXOs need to address this ‘connected’ development? No, for CXOs it is not always that easy to understand technology all the time. More important, if you do not understand something, you cannot anticipate it. And, let us be honest, a technological development like the Internet of Things is for most of our business & industries not an easy ‘thing’ to address…

 • “How does the Internet of Things impact my business?”
 • “ How to create competitive advantage with it?”
 • “Internet of Things, not really something for my industry, right?”

This article was a reaction/ addition to Bosch Software Innovation’s Anita Bunk her article called:

5 lessons start-ups have for the “old economy” IoT entrepreneur

Internet of Things: Today’s business approach is tomorrows suicide – October 2014, With Steve Sanders

Today we are talking about the disruptive shift from doing business via a traditional approach vs. tomorrows business eco-system. Disruption is a buzzword these days. Whether people talk about Social, Mobile, Analytics, Cloud or the Internet of Thing, everything is disruptive. Not that they could be right… But today we would like to talk about real disruption, eco-system disruption.

Leading Digital: top-down leadership is essential – October 2014

Only 6% of all companies focus on corporate digital transformation. These companies – mostly high tech and media groups – are driven by the convergence of mobility, analytics, social media, cloud computing, and embedded devices. The rest – 94% of the companies in our current economy –is simply not ready for the technology driven 21st century.

The facts above are taken from the book: “Leading Digital, Turning Technology into Business Transformation”. The book, written by MIT’s Sloan Research Scientist George Westerman, Capgemini Consulting’s Senior Vice-President and Global Practice Leader Didier Bonnet & MIT’s principal research scientist Andrew McAfee gives an overview of the current digital transformation landscape. But it does not end there. Westerman, Bonnet and McAfee provided a 12 step roadmap that must support companies of the ‘old’ economy transform into real digital masters.

The context of the Internet of Things: Industry 4.0 & the Industrial Internet – September 2014

“The internet of things is far more than just gadgets. What are we really talking about, and what is the context of the bigger picture? Cisco talks about Internet of Everything, General Electric about the Industrial web, Microsoft calls it the Web of the World, the Germans speak of Industry 4.0 and Bosch about the Internet of things and services. Still there is no end at the list. Here a few more definitions:

 • Industry 4.0
 • Internet of Sensors and Actuators
 • Internet of Everything
 • Internet of Things & Services
 • Smarter Planet
 • Ambient Intelligence
 • Machine 2 Machine
 • Social web of Things
 • Industrial Internet
 • Web of the World

LinkedIn Group: Industry 4.0 & the Industrial Internet – September 2014

In special the German Industry 4.0 & General Electric’s Industrial Internet of Things makes me think. For that reason I started a community on LinkedIn around these specific topics called: “Industry 4.0 & the Industrial Internet”. In this group thought business leaders are discussing the context of the Internet of Things such as:

“How to adept the Internet of Things in our Supply Chain?”

“How is the Internet of Things creating a whole new eco-system?”

“How can my company in the Manufacturing branche benefit out of this new technology?”

Internet of Things: Culture clash or end of cultures? – September 2014

“Could my loss of focus be a result of all the time I’ve spent online? In search of an answer to that question, I began to dig into the many psychological, behavioural, and neurological studies that examine how the tools we use to think with — our information technologies — shape our habits of mind.”

Sensible sensing as a service, the moment is now – July 2014

Two years ago, Forrester Consulting commissioned a study for Zebra Technologies on the topic: “2012 Enterprise Internet of Things Adoption Outlook.” One of the key takeaways of this study was that over 50% of the organizations had plans to deploy Internet of Things related solutions in the coming two years.

Customers: The humanization of marketing – May 2014

Where in prior times marketing  was another way to say your business was doing advertisement, marketing has a way different meaning these days. Where marketing was very impersonal we can see a strong shift to the personalisation of marketing. Companies and brands are getting really engaged with people and try to find a spot in all kinds of rapid developing niche markets. Why?  Simple, because the personalisation of marketing works. Customers are busy people these days. This is one of the reasons why they love to have a tailor made solution on all kinds of  problems, no, their problems, their needs.

Grab Your Piece of the PIE: Internet of Things to Fuel the Digital Customer Experience  – April 2014, with Jaap Bloem

The ongoing rush to reach customers and monetize their experience mainly has been a channel journey. Over time and along the road, it has become possible for consumers to decide their favourites, their moments, their devices, and so on: from one single channel via multiple channels to even cross- and omni-channel experiences. Today, the emerging Internet of Things is starting to develop as a Pervasive Interaction Engine. Of course, everyone business wants its piece of that PIE.

Rick Bouter: “What is the Internet of Things, and how can ‘I’ benefit from it?” – April 2014, Internet of Things Council

“What is the Internet of Things, and how can ‘I’ benefit from it?”Studies from Cisco, IBM, Microsoft, McKinsey, Gartner, Forrester and other companies are showing us a tremendous growth in several areas in, what we call, the Internet of Things/ the Internet of Everything. The amount of connected devices is only one of the examples which we can use to explain how fast this technology is growing. Consumers are embracing these so called wearable technology in almost every aspect of day life. Small start-ups funded by the crowd are offering all kinds of connected devices on a massive scale.

Home

A business model for the Internet of Things for every CXO – April 2014

What started with a marketing buzzword has grown out to a serious question for a lot of CXO’s. “What is the Internet of Things, and how can ‘I’ benefit from it?” Studies from Cisco, IBM, Microsoft, McKinsey, Gartner, Forrester and other companies are showing us a tremendous growth in several areas in, what we call, the Internet of Things/ the Internet of Everything. The amount of connected devices is only one of the examples which we can use to explain how fast this technology is growing. Consumers are embracing these so called wearable technology in almost every aspect of day life. Small start-ups funded by the crowd are offering all kinds of connected devices on a massive scale.

Internet of Things ‘bubble’ to burst 14 years after Dotcom bubble – March 2014

The year 1997 was a remarkable year in the IT world. From this period until the year 2000 there happened something called “the dot-com bubble,” a phenomenon realized through fast-growing Internet companies which resulted in high stock prices. The high stock prices resulted in speculations which led to the bubble burst in March of 2000. The bubble burst was followed by a worldwide recession. That was back in 2000; what have we learned from that period?

How the Evolution of Arduino is forming the Internet of Things – November 2013

“The age of makers” as Chris Anderson has called one of his books is probably one of the best ways to put the current state of the Internet of Things in its context. In an article at the Guardian he gives us his opinion  in a nutshell: “The Maker movement has a long way to go before it can really be said to have come of age. But that doesn’t mean it should be ignored or regarded solely as a hobbyist’s or niche manufacturer’s paradise. It represents the first steps in a different way of doing business. Rather than top-down innovation by some of the biggest companies in the world, we’re starting to see bottom-up innovation by countless individuals, including amateurs, entrepreneurs and professionals. We’ve already seen it work before, in bits, from the original PC hobbyists to the web’s citizen army. Now the conditions have arrived for it to work again, at even greater, broader scale, in atoms. If the Second Industrial Revolution was the Information Age, then I would argue that a Third Industrial Age is on its way: the age of the Makers.”

Internet of Things: for Business and Beyond – Full presentation – October 2013

Rick Bouter: Internet of Things: What’s in a name? – October 2013, Internet of Things Council

“The internet of things is far more than just gadgets. What are we really talking about, and what is the context of the bigger picture? Cisco talks about Internet of Everything, General Electric about the Industrial web, Microsoft calls it the Web of the World, the Germans speak of Industry 4.0 and Bosch about the Internet of things and services. Still there is no end at the list.All these type of synonyms and definitions are marketing buzzwords from large companies, research institutes and independent organisations or governments. Companies like Microsoft, IBM, Cisco, Intel, Ericsson and so on, who are trying to be an industrial driver of the phenomenon Internet of Things. Internet of Things? Yes, Internet of Things, as Kevin Ashton found it in 1999 at his job as Brand Manager at Procter & Gamble. When we combine these perspective we can generate (if you ask me) a definition that deals with what IoT is really about:”

Home

Internet of Things: for Business and Beyond (2/2) – October 2013

Most of the things we use are physical objects. Internet of Things is about connecting these physical objects to the digital. This creates new oppurtunities if one can integrate IoT as part of a business strategy. Here’s why you should. Also read part one: “The need of Things” & all slides: “The need of Things” – Internet of Things: For Business and Beyond.

Internet of Things: for business and beyond (1/2) – September 2013

Last week I had the privilege to speak about ‘Internet of Things’ at the Dutch Sogeti headquarters in Vianen, as part on my thesis study at VINT. In this 20 minute presentation I presented my thoughts about the subject “Things” to our Communication professionals. The presentation is my insight in the world of IoT and where it is coming from. The title of the presentation was, “The need of Things”. And, wether you like it or not, we need connected objects to save money, energy and to reduce waste of our (for example) resources.

Moj.io: The Business Intelligence for your car – August 2013

Connected objects are filling the information gabs these days. Information we have never had before is being realized by companies all over the world. Startups, funded by other companies or by crowdfunding like Kickstarter and Indiegogo. Small connected products and services are here t. An example of such a small and connected device is Moj.io. Moj.io is based in Vancouver, Canada and has realized a cool small connected product. Moj.io is a product that you can plug in to your dashboard and uses the mobile network. This connected object is sending you all type of car information to you smartphone. you can locate, monitor and control your car from anywhere using your phone.

Big Data: Turning volume, variety and velocity into Big Sales – August 2013

Many companies asked themselves how they can use the big amount of data in organized and valuable data. Data which they can use to increase their Sales for example. Big Data has a huge potential and here are benefits of Big Data that companies cannot ignore. On the website Cloudtweaks I found a nice overview of Big Data benefits:          Information is transparent and usable at a much higher frequency. Better management decisions, based on more objective data analysis; Forecasting industry trends or customer needs; Better customer segmentation that ultimately helps them tailor their products and services;

Internet of Things: Keeping the ‘things’ relevant – July 2013

When the Internet of Things arrives in massive volumes we have to review our definition of Big Data. The reason why to review this definition? A massive amount of people, animals, processes and things will be connected to the internet. A very good question in this stadium is: “What kind of ‘things’ should be connected to make our life easier and our business processes more valuable? For example, Cisco is using the marketing buzzword, Internet of Everything. But when we look to this word in combination to relevance it is not covering the meaning of the phenomenon Internet of Things.

Makey Makey: Connecting the physical tot the digital – July 2013

When we talk about the Internet of Things we often use terms like, connecting objects to each other to sense the internal state of extern environment  The people behind Makey Makey take the phrase: “Internet of Things is about connecting the physical to the digital” very literal.

‘Things’ aren’t smart, the cloud is – July 2013

How smart can an object become? Can an object on it’s own be smart? Today I want to discuss the often-misunderstood term ‘smart objects’. Smart Objects as a concept seems to dominate the discourse in describing the web of things. If we connect the physical to the digital, we first need connected objects. But a connection is something different than being smart or having an individual intelligence. How do objects generate data? To generate information, objects need several things. One of these things is embedded software. This embedded software enables objects to generate data and to send these data to a network. But what is the smart part then?

Expert talk: Cisco’s Chief Futurist on IoT and IoE – July 2013

During the Cisco live 2013 Dave Evans, Cisco’s Chief Futurist gave his opinion on the future decade. Together with interviewer Shari Slate he talks about the Internet of Things and Internet of Everything. What is the difference between those two concepts and what combines them? “IoE builds on the foundation of IoT. IoT is a technology transition. But there are many other technology transitions in which Io is comprised of. Cloud, Big Data, IP6 and so on.” When Shari Slate asked Dave Evans IoT/ IoE around humanity topic he quoted: “Technology does not exist for technologies sake. It exist to make our lives better”

Rick Bouter: Data driven business
 – June 2013, Internet of Things Council

“When look further then in-house connected objects and gadgets and look at the business side of the Internet of Things: how valuable is IoT for business? When you say the examples we have discussed in this post can also be used in business I will agree with you. But, that is not my point. When households can save 20% on energy, imagine what your company can save on company processes in the future. Right now the return on investment is concrete in households but how is that in business? If you ask me there are not a lot of great IoT solution examples a.t.m. But what does it promise? Working more efficient, creating more value out of current processes, reducing waste and optimizing use of natural resources, these are the big promises of the era of IoT. Some people talk about IoT as the 2th renascence, we are talking about a change then, a big one…Will we see this change happening anytime soon?”

Home

Internet of Things: Doing the rights things and doing them right – June 2013

A buzzword which affect IT- and consumer tech… Buzzwords are fashionable expressions and phrases that are often used to impress. When we talk about Marketing and IT buzzwords we can name a few like: Big Data, 3D printing and Cloud. Internet of Things is also a buzzword. “In some cases, the Internet of things is simply a buzz phrase that companies use to sell whatever they’ve long had — just as the cloud, green, Internet, e-, and mobile labels have long been abused. But there is a there there: The Internet of things has a real meaning that’s useful to understand, as it will affect nearly every corner of both IT and consumer technology.”

Expert talk: ‘Man, Machines, and the Network’ on the Opportunities in the Internet of Everything Economy – June 2013

In this session from Techonomy Lab: Man, Machines, and the Network, held May 16 in Menlo Park, Calif., Jon Bruner of O’Reilly Media, Frank Chen of Andreessen Horowitz, IBM’s Kerrie Holley, Dave Icke of MC10, and Trae Vassallo of Kleiner Perkins Caufield & Byers discuss the scope of the emerging IoE Economy. “The big interest in large companies and in connected devices as wearable computers this whole concept Internet of Things most large companies are trying to continue to grow they’re trying to have a very unique differentiated customer experience one that enables them to grow, attract more customers so to a large extent what we find is a lot of organizations are trying to engage differently and most companies which we agree with which we are pushing as an agenda we actually believe that looking at these trends as macro trends is interesting but the actual convergence and confluence of those trends is actually more interesting.”

There is no such ‘thing’ as the Internet of Things – June 2013

When we talk about the Internet of Things, we talk about connecting the physical to the digital. With the promise that when these connected objects generate data through embedded technology, it will deliver us insights we have never had before. These insights will be helping us as humans (self-tracking) and also companies and organisations to reduce waste, and raise efficiency. But is there already such a ‘thing’ as the Internet of Things?

A Wearable Web Is Near – June 2013

Everyday objects, like smartphones, watches and glasses will be connected to the internet. But will for example Google Glass really be such a massive selling product as some people think it will be? BI Intelligence, a provider of in-depth insights in the mobile industry, has done a forecast on Google Glass sales.

Expert talk: The Key Elements of Data Life Cycle Management – May 2013

McKinsey’s Matthias Roggendorf’s talk on the key elements of data life cycle management, Roggendorf is associate principal at McKinsey. “You need to be very clear on what kind of business value you want to create with your data transformation it’s very important to think about carefully walked by the benefits from better data from highly integrated data and from data in higher quality” As with any strategy or business process, what do you actually want to reach with it. What is your goal. Start with the basics was Roggendorf his tip.

The Anatomy of the Internet of Things – May 2013

How does Internet of Things look like today? Matt Turck from Tech Crunch wrote an article about that with the title: “Making sense of the Internet of Things.” In that article a few interesting overviews I want to share with you today. Building blocks: Trough several key factors the Internet of Things is now becoming more and more reality. Turck describes three key factors, hardware technology, wireless connectivity and infrastructure.

Expert talk: Cisco’s chief technology and strategy officer Padmasree Warrior – May 2013

Cisco’s Head of Technology and Strategy Padmasree Warrior was interviewed about Connecting Everything by McKinsey’s Rik Kirkland. Internet of Things, The Social web of Everything, Smart cities, what does Cisco mean with their Internet of Everything? Warrior is very clear on what he thinks the Internet of Everything is: “So when we say “the Internet of Everything,” we mean an intelligent way to connect processes with data and things. Not just the Internet of Things, not just connecting the devices onto the network, but how can you use the information that’s being collected to drive better processes, better decision making for businesses, and better lifestyles for users and consumers? And we mean more efficient ways to analyze that data through analytics from the network—which is our expertise—to make every single vertical (manufacturing, retail, transportation) significantly different than what it is today.”

5 Cool Open Source Arduino Projects – May 2013

Arduino is an open-source electronic prototyping platform that allows you to create objects that can really interact with their environment through different triggers and signals. So far, the maker community around Arduino has come up with some pretty nifty things. Check out these projects I found:

Internet of Things: turning flying into a more pleasurable experience using data – May 2013

When you know everything about your target audience group, what would you do? You would turn the pain in the neck products and services into cash cows. You would do whatever is needed to do to create competitor advantage, just like you do now. “Everything that’s uncomfortable, inconvenient or just a pain in the neck about traveling, we’re trying to turn into a more pleasurable experience.” Robin Daniels, Living PlanIt

Will the Internet of Things be the solution to make healthcare less expensive? – April 2013

Imagine a world… Where an ambulance is stopping in front of your door and asks you friendly to step inside. The reason being the fact that a computer in some monitoring lab has picked up some unusual value in your blood. The ambulance staff tells you that you will get a heart attack in less than two hours. So it would be smart to step inside. What would you do? Would you step inside the ambulance or would you tell the staff that they are invading your privacy…?

Internet of Things, once bitten, twice shy? – April 2013

“In the future (the near future, not the distant future), when you walk down the street in a strange city and stumble upon something interesting, you’ll be able to “bookmark” it for later reference. Or drill down to find out the last time someone you know was here, and whether they noted it, too.” Do you know the saying: “Once bitten, twice shy?” At the dawn of a whole new technology era you might want to use it while you still can. The Internet of Things has arrived and so have lots of possible scenarios on the future of our interaction with technology and data. Scenario’s that will add meaning to our lives and business processes.

Expert Talk: Rise of the Mobile Machines — Oracle’s solution for Device to Data Center – April 2013

At the Mobile IT Summit, Peter Utzschneider, Vice President of Product Management, reveals Oracle’s strategy on device to data center. Within his function as VP of Product Management, Utzschneider is also responsible for identifying sectors with an early market demand and growing in a broader adoption. Some highlights from the talk:

Smart Things need Smart Connectivity – March 2013

I came across this interview from Stacey Higginbotham on Gigaom with SmartThings CEO Alex Hawkinson and I want to share some highlights. Alex Hawkinson who has studied at the Carnegie Mellon University achieved his Cognitive Science bachelor in 1994. After that, Hawkinson has worked at different companies and also founded a few. Currently Hawkinson is the chairman and CEO of SmartThings. SmartThings makes the connection from physical objects, ‘things’ to the digital world. When you use SmartThings you can easily monitor, control and automate these ‘things’ from anywhere you want.

Internet of Things will be the manager assistant of the future – March 2013

There is a huge difference regarding Internet of Things considering a connected household and (connected) business benefits. Last week I have discussed mundane features. You can read about it here. But reducing energy waste in your house for example is totally different from introducing RFID chips on every product in a supermarket chain to work more efficient. In this post I would like to highlight an upcoming internet of thinngs business case from Virgin.

IoT: giving the great power of the internet to the physical world – March 2013

The Internet of Things can be a vague term with even more vague benefits. Today I will show you the Internet of Things is not vague at all. No, the Internet of Things is very practical and concrete to some level already. The reason why Internet of Things can be so pragmatic already is because there are a lot of domestic applications. These domestic applications will help us with very daily tasks in the very near future.

When will executives understand the impact of Internet of Things? – February 2013

The 21st of February I joined the ‘Internet of Everything’ tweetchat from Cisco. The event was hosted by Brian Solis – @BrianSolis and everyone who joined could ask questions about the Internet of Everything to Dave Evans – @DavetheFuturist. Dave Evans is Cisco’s Chief Futurist and writes great articles about the Internet of Everything. More information about the event you can find here on Cisco’s website. There were interesting views on the ‘Internet of Everything’ and related matters. Some of them I want to discuss in this blog post using Storify.

Downloading your own thoughts and memories… – February 2013

The future will be whatever we make of it is a often used saying in the world. No matter what you think of this saying, one thing we know for sure. Innovation will never stop. Technological developments have a fast pace. But how far will it really go?

“Het logische gebruik van sociale media als marketingtool” – October 2013

(Dutch) – Contribution to a paper on Online Marketing Tips 2013 together with 33 other Online Marketing experts. My contribution is called: “The logic use of social media as marketing tool”

Wees daar, waar je doelgroep is! – March, 2012

(Dutch) – Contribution to a paper on Marketing with 58 other marketing experts. My contribution is on “Social Media Marketing” called: “Be there, where your target audience is!”

“How to increase direct engagement through the use of social media” – January, 2012

During my London internship I have wrote: “How to increase direct engagement through the use of social media”.
This report includes defining social media, the different types of social media, social strategy, social sub strategies and the use of tools etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.