Big Tech: “Weten we wel dat we zelf het product zijn?”

Dit artikel verscheen origineel op CIP.nl met als titel: Big Tech: “Weten we wel dat we zelf het product zijn?” (En later op de website van Techthics)

Volgens Big Tech-deskundige Rick Bouter wordt de vraag wat waarheid en wat leugen is steeds actueler in de omgang met diensten van grote bedrijven als Google, Facebook, Apple en Amazone (Big Tech). “Synthetische media zoals filters en deep-fake technieken hebben een ontzettend grote invloed op ons leven gekregen”, aldus Bouter.

Bouter bezint zich met zijn christelijke platform Techthics op de impact van technologie op ethiek en christelijke religie. “Je ziet dat je in deze coronatijden non-stop met elkaar verbonden bent, ook zakelijk gezien. Is het nog wel weg te denken?”, vraagt Bouter zich af. Zijn we dan misschien al té ver heen en té afhankelijk van Big Tech? “We kunnen zelf afscheid nemen van bepaalde platforms als we vinden dat ze teveel invloed hebben. Maar ook de overheid moet daarover nadenken.”

Product
Volgens Bouter is het vooral gevaarlijk dat er veel macht komt te liggen bij slechts een paar grote bedrijven. “Ze modereren de gehele informatievoorziening. Op basis van jouw online gedrag bepalen zij wat je te zien krijgt. Ze maken een online profiel van je aan waardoor je in een groep met gelijkgestemden terecht komt. Dat is een eenzijdig perspectief. Daar moet je je op bezinnen. Je moet je afvragen welke ideologieën op die platforms rondgaan en wie bepalen wat we te zien krijgen en wat we niet te zien krijgen. Jouw data is het product waar deze bedrijven van rondkomen. Je ziet nu ook dat onze leefregels en opvattingen soms worden weggecensureerd. Kijk maar naar het Twitter-account van Trump.”

Technologie
De uitwerking van technologie is dubbel. Bouter: “Je kan er goed mee doen en je kan er kwaad mee doen. Je hebt voorbeelden van online evangelisatie en de Bijbel-app die ook gebruik maken van Big Tech en daarmee goed doen. Maar je moet jezelf de vraag stellen hoe afhankelijk Big Tech je maakt. Kun je een dag zonder je telefoon? Wat als je telefoon het een dag niet doet?”

Deep fake
Tegenwoordig kun je met de nieuwste technieken stemmen vervormen en zelfs gezichten. Zo kun je het laten lijken of politici uitspraken hebben gedaan die ze nooit gedaan hebben. “Je kan mensen dingen laten zeggen die ze nooit gezegd hebben. Dat heeft een grote invloed, dat zijn zaken waar we vragen bij moeten stellen.”

Samengevat
Welke tips heeft Rick voor christenen bij hun gebruik van Big Tech? “Laten we ons allereerst bewust worden van wat er allemaal gebeurt. Zijn we ons ervan bewust dat we zelf het product zijn? Zijn we ons ervan bewust dat er heel veel desinformatie is? Dan kunnen we ons vervolgens gaan bezinnen om bijvoorbeeld naar alternatieve platformen te gaan of ons anders te organiseren. We kunnen ons heel druk maken om dit thema maar mogen ook weten dat God alles in zijn hand heeft. Dat kan ook weer een stuk ontspanning met zich meebrengen. Dat betekent niet dat we ons er niet druk over moeten maken, maar doe dat met mate.”

https://www.youtube.com/embed/byVh_aI8i8Q?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=nl-NL&autohide=2&wmode=transparent CIP gaat de straat op in Zuid-Holland! Wat is de invloed van Big Tech op ons dagelijks leven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.