De impact van nieuwe (Blockchain) technologie – RMU.nu – Dutch
Dit artikel is 15/06/2018 verschenen op de website van de RMU
Om relevant te blijven in een versnelde veranderende wereld, is er volgens Rick Bouter maar een antwoord mogelijk: Innovatie. En dat betekent dus ook kijken naar nieuwe technologieën. In deze blog legt hij uit wat Blockchain is en wat de potentie is van deze technologie.
Versnelde verandering lijkt in de wereld van vandaag één van de weinige constante elementen. Internetbedrijven schieten de grond uit als paddenstoelen en veroveren in elke maand of elk jaar complete markten die (soms sinds mensenheugenis) als gevestigde orde gezien werden. Hier kun je denken aan de bekende voorbeelden als Uber, die de taxi- en vervoersmarkt op zijn kop zet, Airbnb die dit met de verhuur van appartementen, huizen en kamers doet, maar ook aan Spotify en Deezer die de muziekindustrie in een compleet nieuw jasje steken. Verandering gaat dus snel, heel snel. Stilstand is vandaag de dag niet alleen achtergang, maar lijkt eerder op achteruitrennen. Een van de weinige vragen die overblijven voor bedrijven, organisaties en instellingen is: “Hoe blijf ik relevant in de snel veranderende wereld van morgen?”.
Innovatie is de enige manier om te winnen
Een concreet antwoord op deze vraag is even simpel als complex. “Innovatie is de enige manier om te winnen…” Als we deze vraag verder afpellen, komen we al snel bij de enablers van innovatie. Vandaag de dag is een van de grootste enablers en veroorzakers van innovatie het potentieel van nieuwe technologieën. Wanneer je dus wilt innoveren komt al snel het ongekende potentieel van nieuwe technologie om de hoek kijken. Internet of Things, Kunstmatige Intelligence, Virtual Reality, Nano technologie en Blockchain zijn veel gehypete en ook ‘over’gehypete technologieën.
Blockchain, een technologie met potentieel Laten we een van deze technologieën eens wat nader bekijken. Van programmeur tot boardmember: de term Blockchain geeft slapeloze nachten. Blockchain, de techniek achter de Bitcoin, kent veel meer toepassingsgebieden dan alleen cryptocurrency. Zo wordt gewerkt aan toepassingen in onroerend goed, containertransport, gezondheidszorg, muziekrechten, verzekeringen en pensioen. De technologie wordt door sommigen gezien als een innovatie vergelijkbaar met het internet. De grote vraag bij deze trend is: wat moet en mag je er nu mee?
Blockchain als digitaal vertrouwen
Blockchain is een technologie die het mogelijk maakt zaken te doen zonder tussenkomst van derde partijen. Bij deze derde partijen kun je aan allerlei organisaties en instanties denken. Van rijksoverheid tot gemeenten, van jurist tot ver¬zekeraar en van notaris tot kadaster. Deze derde partijen zijn ooit in het leven geroepen omdat wij, mensen, elkaar niet vertrouwen in het zaken doen of afhankelijk zijn van deze derde partij. We vertrouwen elkaar ten diepste niet terwijl dit een van de kernpijlers is van zakendoen. Een van de kernpijlers, net als andere belangrijke pijlers als een ruilmiddel (berenvel, goud, olie en bijvoorbeeld geld) maar ook het bewijs dat deze waarde maar eenmalig kan worden uitgegeven voor een bepaalde tegenwaarde. Blockchain als technologie waarborgt deze belangrijke aspecten van zakendoen en zou in potentie dus een belangrijke pijler in onze economie kunnen worden.
Hoe Blockchain werkt
Blockchain is de bekendste Distributed Ledger Technologie (DLT). Deze gedistribueerde grootboek technologie heeft als belangrijkste doel om een consensus te bereiken over zaken die over dit netwerk komen. Laten we even zaken doen als uitgangspunt nemen. De kern van zakendoen is een transactie van waarde. Deze waarde kan een huis zijn, een verzekering, maar ook gewoon een valuta. Blockchain is kort samengevat een computernetwerk waarin elk onderdeel van het netwerk een compleet overzicht van transacties heeft en dit op een decentrale manier opslaat in databases. Deze transacties samen vormen een block. Het laatste blok is ‘de waarheid’ waaraan niet meer getornd kan worden, dit waarborgt het gedistribueerde netwerk. Dit laatste block is dus de input voor het nieuwe block en de nieuwe transacties. Door de tijd worden meer transacties gevalideerd en komen er dus ook meer setjes van transacties bij (blocks) en zo vormt zich dus een digitale keten van blokken, een Blockchain.
Omdat deze waarheid omtrent transacties vastgelegd is over het gehele netwerk kan die vrijwel niet gemanipuleerd worden en is frauderen ook bijna uitgesloten. Op het moment dat er een transactie gedaan wordt, wordt deze gevalideerd door alle onderdelen in het netwerk. Deze onderdelen bevestigen de principes van zakendoen. Is er een waarde? Wordt deze waarde een keer uitgegeven? Komt er een betalende waarde voor terug? Wat zijn specifieke kenmerken van de deal? (Hierbij kun je denken aan tijdstip, betrokkenen en andere items die specifiek meegegeven kunnen worden.) Zo zou je kunnen zeggen dat de Blockchain een open grootboek is waarin alle transacties terug te vinden zijn. Door de rekenkracht die het netwerk ter beschikking stelt worden deze blokken gevalideerd door ingewikkelde wiskundige formules die niet zo maar iedere huis- tuin- en keukencomputer kan kraken. Degene die als eerste de transacties valideert krijgt hiervoor in ruil Bitcoins. Dit principe wordt mining genoemd. Nu zijn er uiteraard diverse mogelijkheden van een Blockchain want niet alles kan en mag open zijn. Zo kun je een publieke variant op Blockchain hebben waarin veel informatie open en bloot staat, maar ook privé Blockchains waarin alleen bepaalde geautoriseerde personen/ instanties toegang hebben. Ook hebben al diverse consortia van partijen die elkaar vertrouwen samen een keten op willen zetten.
Bij mijn vorige werkgever hebben we een whitepaper* geschreven over Blockchain met een sprekend voorbeeld erin. “Stel u beheert een systeem met fietshuurinformatie. Een klassiek systeem zal in de database een record hebben staan waarin staat wie momenteel welke fiets gehuurd heeft. Een Blockchainsysteem zal echter een ketting van huurmutaties hebben waarin de fiets toegewezen wordt aan klanten en weer terugverwezen wordt aan de eigenaar. Al deze mutaties zijn ondertekend door de klant en de eigenaar. Zo weten we zeker dat de transactie heeft plaatsgevonden en kunnen we ook opmaken wie de fiets momenteel in bezit heeft. Blockchain is digitaal vertrouwen, maar hoe zorgt het systeem ervoor dat alleen geautoriseerde personen mutaties doen op de database? Hier komt cryptografie om de hoek kijken. Elke deelnemer aan het systeem genereert een set sleutels, een publieke en een geheime sleutel. De publieke sleutel is een controlemiddel voor andere gebruikers om te controleren of berichten van jou ook echt ondertekend zijn met je geheime sleutel. Deze publieke sleutel is daarom ook niet geheim, sterker nog het is vaak je identificatienummer, bijvoorbeeld je personeelsnummer, of in het geval van Bitcoin: je portemonnee-adres. Stel een deelnemer aan het systeem wil een mutatie doorvoeren op de database, dan ondertekent hij het mutatiebericht met zijn geheime sleutel. Andere deelnemers aan het systeem kunnen met hun publieke sleutel controle¬ren of dat bericht ook daadwerkelijk door hem is ondertekend.” Bron: Caesar Overheid whitepaper: Blockchain, de hype voorbij.
Tot zover deel 1: “De impact van nieuwe (Blockchain) technologie.” In het volgende deel hopen we verder na te denken over de impact van Blockchain technologie op ethiek en kijken we ook breder naar technologische innovatie en haar impact op ethiek.
Rick Bouter is consultant Emerging Technologie (opkomende technologieën) binnen Accenture’s consulting domein. Binnen deze rol helpt Rick bedrijven de impact van nieuwe technologieën te begrijpen en toe te passen om op deze manier te innoveren en positieve impact te creëren voor klanten. In zijn vrije tijd schrijft Rick artikelen over innovatie- en technologietrends als Internet of Things, Kunstmatige Intelligentie, Blockchain en Digitale Transformatie onder andere voor zijn website: http://www.rickbouter.com. In het bijzonder de impact van technologie op mens, maatschappij en ethiek zijn onderwerpen die Rick boeien. Om deze reden denkt hij met een aantal mensen na over het idee om een christelijke denktank te starten met een focus op nieuwe technologie en de im¬pact op ethiek. Mocht je over het voorgaande/ of eventuele andere vragen hebben, dan kun je Rick bereiken via zijn LinkedIn pagina: http://www.linkedin.com/in/rickbouter