Wat is de ethische, moralistische, christelijke impact van nieuwe technologie? – Dutch
Het artikel: “Wat is de ethische, moralistische, christelijke impact van nieuwe technologie?” is verschenen is de juni uitgave van: “De Banier” het ledenmagazine van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en is gepubliceerd onder de rubriek: “Politiek dichtbij” (pagina 24). Dit artikel is medio juni 2018 gepubliceerd.
Wat is de ethische, moralistische, christelijke impact van nieuwe technologie?
We leven in een tijd waar versnelde verandering het nieuwe, maar ook het enige constante lijkt. Nieuwe technologische ontwikkelingen gaan snel, zijn vaak positief, maar kunnen ook negatieve gevolgen hebben. Naast allerlei praktische, sociale, culturele en economische vragen komen ook steeds meer ethische dillema’s naar voren. Te denken valt aan: ‘designer babies’, de relatie tussen robots en mensen
en de impact van bijvoorbeeld ‘blockchain’ en ‘kunstmatige intelligentie’. Een gesprek met SGPlid en deskundige op het gebied van innovatie en nieuwe technologische ontwikkelingen Rick Bouter.
De versnelling van de rekenkracht in de technologie, gezien in een overzicht vanaf 1900 tot en met de verwachte ontwikkeling in het jaar 2100.
Zijn er in de technologische wereld mensen die ethisch nadenken over de gevolgen van deze negatieve ontwikkelingen?
“Gelukkig wel! Mensen als Elon Musk, oprichter van niet de minste bedrijven als Tesla, Solar City, Space X en andere, of wijlen professor Steven Hawking hebben zich kritisch uitgesproken tegen specifieke technologie als kunstmatige intelligentie waarnaar Musk verwijst als ‘een onsterfelijke dictator’. Dichterbij huis noem ik prof. dr. Marc de Vries in zijn boek Technologie, overal om je heen. Moderne ontwikkelingen in christelijk perspectief. Maar ook de schrijvers van het boek Meer dan mensenkennis geven mooie inzichten. Ondanks deze positieve voorbeelden, denk ik dat er, gezien de snelheid van de ontwikkelingen te weinig kritische kenners uit onze achterban zijn.”
Hebben politici en bestuurders (binnen en buiten de SGP) voldoende verstand van zaken als het gaat om technologische ontwikkelingen?
“Met alle respect voor de ongekende inzet en kennis die onze bestuurders
hebben, denk ik van niet. De situatie binnen én buiten onze achterban beziend, denk ik dat we niet op de goede weg zijn. Persoonlijk vind ik dat de innovatieen technologieagenda van Nederland te laag gepositioneerd wordt. Als we bijvoorbeeld kijken naar een stad als Amsterdam die een eigen Chief Technology Officer heeft (en vele andere functies op het gebied van innovatie), geeft dat een bepaalde focus en richting aan. De Verenigde Arabische Emiraten hebben bijvoorbeeld een minister van Kunstmatige Intelligentie. Dat geeft de relevantie van en de focus op het onderwerp aan. Binnen Nederland mis ik dit. Het onderwerp ‘innovatie’ hebben we onder het ministerie van Economische zaken gestopt. Een uitzondering op de onderwaardering is het initiatief Smart Industry. Dat heeft als ambitie dat Nederland in 2021 het flexibelste en het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa heeft.) Mijn mening is dat we, als Nederland competitief wil blijven, meer focus moeten leggen op technologische innovatie.”
Kan de Bijbel ons iets leren over dit onderwerp?
“Ik denk zeker dat de Bijbel ons genoeg te zeggen heeft over dit onderwerp. Dat geldt trouwens voor ieder mogelijk onderwerp waarmee we dagelijks in aanraking komen zowel privé als zakelijk. Persoonlijk denk ik dat we nuchter om mogen gaan met innovatie. Kennis, grondstoffen en intelligentie zijn door God gegeven. Wij mogen die middelen binnen de kaders van de Bijbel en onze grondwet ook gebruiken ten goede en tot opbouw van mens, bedrijf en maatschappij. Het wordt anders als technologische vooruitgang als een religie voor ons wordt, of als technologie onze kijk op Bijbelse normen en waarden verandert. God is nveranderlijk en dat moet centraal staan. Overigens is het nieuwe Babel al wel door Werner Heisenberg (1901-1976) voorspeld. Heisenberg is iemand die we kennen als grondlegger van kwantumtechnologie. Heisenberg voorspelde toen al dat er een moment zou komen waarop de mens zijn invloed op technologie zou verliezen en waarop technologie zich zonder invloed van de mens onafhankelijk zou doorontwikkelen. Laten we zorgen dat technologie niet het volgende Babel wordt waarop we ons vertrouwen stellen en waar we vervolgens van afhankelijk zijn. Dat laatste is een zorg die zeker in onze de reformatorische gezindte alleen maar exponentieel zal toenemen.”
Wat zie je op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau gebeuren omtrent innovatie en nieuwe technologie?
“Wat ik zie is dat overheden intern steeds beter begrijpen dat alles digitaal wordt. Overheden op de diverse niveaus zijn bezig met thema’s als ‘cloud’ en ‘digital workplace’. Een goede ontwikkeling want om innovatie te stimuleren, is het verstandig om de positieve impact ervan te gebruiken. Laat me aan de andere kant ook duidelijk zijn dat technologie voor eigen gebruik iets totaal anders is dan een overheid (zowel landelijke als plaatselijk) die mij als burger en bedrijf faciliteert door wetgeving, subsidies en initiatieven om competitief te zijn tegen concurrentie van binnen- en buitenland. Dit mag mijns inziens méér gebeuren en ik denk dat die terughoudendheid ook en voornamelijk komt door onkunde en onwetendheid. Dat is geen kritiek, want ik heb onze bestuurders hoog zitten, maar hier kunnen we ze wel bij helpen. Dat is dan ook ons plan.”
Welke aanbevelingen wil je (lokale) SGP-politici en bestuurders meegeven als het gaat over deze thematiek?
“Informeren, inspireren en experimenteren. Laat je als bestuurder informeren: zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Laat je inspireren: laat je ook verbazen over de ongekende impact en mogelijkheden van technologie. Ga ook experimenteren: ga het experiment aan met andere politici of met plaatselijke bedrijven om samen op te trekken om de impact van een technologie echt te begrijpen. Op deze manieren denk ik dat we ook op innovatief en technologisch vlak een betere agenda kunnen maken. De juiste dingen doen, maar ook de dingen juist doen. Natuurlijk snap ik dat je als bestuurder niet in alle domeinen goed onderlegd kunt zijn. Maar daarom is het juist belangrijk dat we niet onze ogen sluiten voor bepaalde thema’s, maar onderzoek doen en onszelf laten informeren van de ongekende mogelijkheden van technologie. Dat is ook belangrijk om onszelf te kunnen wapenen tegen de negatieve kanten ervan en de slechte invloed op het gebied van ethiek en religie.”
“ Informeren, inspireren en experimenteren.”
Aankondiging denktank Techthics
Om de in het interview genoemde redenen is het idee opgevat om een denktank op te richten, “Techthics” genaamd.
“Techthics, onze bijdrage aan de discussie over technologie, ethiek & religie”
Tot de denktank behoren:
- Experts uit het technologisch veld, voor wie innovatie tot een van de dagelijkse werkzaamheden behoort.
- Voorvechters voor het behoud en de borging van ethiek als religieus geëngageerd
- Betrokken personen, als ook politici van zowel landelijk als lokaal niveau
Een afvaardiging van deze denktank zal jaarlijks tweemaal een kort ‘Point of View’ brengen waarin een technologisch thema geduid wordt en de impact wordt bepaald door mensen met diverse expertisen. Het doel van Techthics is het kritisch bezinnen op en het formuleren van een visie op de invloed van nieuwe technologie en innovatie op het gebied van ethiek en religie. Dit kan een thuishaven zijn voor constructieve gesprekken omtrent technologie en een kennispoort voor landelijke en plaatselijke politici.
Contact met geïnteresseerden
We zijn nog opzoek naar geïnteresseerden die willen meedenken over dit thema. Voor hen en ook voor geïnteresseerden naar de bevindingen van de denktank is er de contactmogelijkheid via de e-mail. Neem contact met ons op via de bestuurdersvereniging: bsv@sgp.nl.
*Wil je meer informatie over dit initiatief of wil je hier aan bijdragen kun je contact opnemen met info@techthics.nl